GNU/Linux dağıtımının iki temel amacı vardır: bir bilgisayara ücretsiz bir işletim sistemi kurmak (mevcut bir sistem veya sistem olsun veya olmasın) ve kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını kapsayan bir dizi yazılım sağlamak.
1.5.1. Yükleyici: debian-yükleyici
Olabildiğince genel olması için son derece modüler olacak şekilde tasarlanan debian-yükleyici
, ilk hedefi hedefler. Çok çeşitli kurulum durumlarını kapsar ve genel olarak, belirli bir duruma karşılık gelen bir türev yükleyicinin oluşturulmasını büyük ölçüde kolaylaştırır.
Aynı zamanda çok karmaşık hale getiren bu modülerlik, bu aracı keşfeden geliştiriciler için göz korkutucu olabilir; ancak ister grafik ister metin modunda kullanılsın, kullanıcının deneyimi hala benzerdir. Özellikle otomatik donanım algılama yazılımının dahil edilmesi sayesinde, kurulum sırasında sorulan soruların sayısını azaltmak için büyük çabalar sarf edildi.
Debian'dan türetilen dağıtımların bu açıdan büyük farklılıklar göstermesi ve daha sınırlı bir yükleyici sağlaması (genellikle i386 veya amd64 mimarileriyle sınırlı), ancak yeni başlayanlar için daha kullanıcı dostu olması ilginçtir. Öte yandan, uyumluluk sorunlarına neden olmadan sunulan çok çeşitli yazılımlardan mümkün olduğunca çok yararlanmak için genellikle paket içeriğinden çok uzaklaşmaktan kaçınırlar.
Quantitatively, Debian is undeniably the leader in this respect, with over 31,000 source packages. Qualitatively, Debian’s policy and long testing period prior to releasing a new stable version justify its reputation for stability and consistency. As far as availability, everything is available on-line through many mirrors worldwide, with updates pushed out every six hours.
Most new free software programs quickly find their way into the development version which allows them to be installed. If this requires too many updates due to their dependencies, the program can also be recompiled for the stable version of Debian (see
Bölüm 15, Creating a Debian Package for more information on this topic).